הסכם גירושין

הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא מסמך משפטי חשוב, המסדיר את תנאי הפרידה בין בני זוג המחליטים להתגרש. הסכם זה מתייחס למגוון רחב של נושאים, החל מזמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים, מזונות הקטינים, אופן חלוקת כלל הרכוש אשר צברו הצדדים בתקופת הנישואין כולל זכויות פנסיוניות.

מטרתו העיקרית של הסכם גירושין היא ליצור מסגרת ברורה ומוסכמת לניהול היחסים בין בני הזוג לאחר הגירושין, תוך מזעור הקונפליקטים והבטחת האינטרסים של כל המעורבים.

החלטתם להתגרש, רגע לפני שאתם פונים לבית המשפט ומגישים בקשה ליישוב סכסוך, מופנים ליחדת הסיוע ורק כעבור 45-60 יום תוזמנו ליחידת הסיוע לפגישה ראשונה מתוך עד  4 פגישות, ללא עלות, שבה ייבחנו את מוכנותכם כזוג להליך גישור ובמידת הצורך יפנו למגשר חיצוני,

רגע לפני, לא עדיף לפנות מראש למגשר פרטי ולייעל את ההליך.

במסגרת הליך גישור הנעשה בהסכמה מלאה של שני בני הזוג ינוסח הסכם גירושין אשר ירכז את כל הנושאים שלובנו והוסכמו ע"י בני הזוג על בסיס זה ינוסח הסכם הכולל פתרונות הוגנים ולאחר חתימת בני הזוג על הסכם גירושין יופנו בני הזוג לבהמ"ש לענייני משפחה לקבלת תוקף של פסק דין.

הסכם גירושין יאפשר לבני הזוג להמשיך להתנהל בשגרת חיים תוך קביעת נהלים ברורים ומוסכמים שימנעו מבני הזוג עימותים וויכוחים.

הנושאים שמפורטים בהסכם גירושין כוללים את כל הנושאים הנמצאים במחלוקת ובהתאם למציאות הקיימת ואת כל הנושאים שעלולים ליצור מחלוקת עתידית ובכך למנוע מחלוקות בעתיד.

מהם היתרונות העיקריים של עריכת הסכם גירושין?

אחד היתרונות הבולטים של הסכם גירושין הוא שהוא מאפשר לבני הזוג לשמור על שליטה רבה יותר על תהליך הגירושין ותוצאותיו. במקום להשאיר החלטות חשובות בידי בית המשפט, בני הזוג יכולים לעבוד יחד כדי לגבש פתרונות המותאמים לצרכים הייחודיים של משפחתם. בנוסף, הסכם גירושין יכול לסייע בהפחתת רמת הקונפליקט והמתח הכרוכים לעתים קרובות בהליכי גירושין. על ידי קביעת ציפיות ברורות וקווים מנחים לאינטראקציה עתידית, ההסכם יכול להניח את היסודות ליחסים בריאים ושיתופיים יותר לאחר הגירושין, במיוחד כאשר ישנם ילדים מעורבים.

מה ההבדל בין הסכם גירושין לבין הליך גירושין בבית המשפט/ בית הדין הרבני?

הסכם גירושין הוא מסמך שנוצר בהסכמה על ידי שני בני הזוג, בסיוע של עורכי דין או מגשר. הסכם הגירושין  מפרט את התנאים שעליהם הסכימו בני הזוג בנוגע לנושאים כמו חלוקת רכוש, זמני שהות של ילדים ודמי מזונות ומדור.

לאחר שהסכם הגירושין נחתם על ידי שני הצדדים, יש להגישו לאישור ומתן תוקף של פסק דין לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

לעומת זאת, הליך גירושין בערכאה משפטית, הוא הליך ארוך ומורכב בו מי מהצדדים מגיש תביעה והצד השני מגיש כתב הגנה, וההחלטות מתבצעות ע"י השופט הדן בתיק, אשר יקבע עבורם בהתאם לשיקול דעתו ולאור הנסיבות הספציפיות בהתבסס על הראיות שהוצגו במשפט.

לעיתים מקבלות החלטות שכלל אינם מתאימות לצדדים אך לאחר קבלת ההחלטה יש לציית להוראות השופט. כמו כן, הליך גירושין הינו ארוך ויכול להארך מעל שנה. ולרוב הינו הליך יקר.

אילו נושאים נכללים בהסכם גירושין?

הסכם גירושין אמור לכלול הוראות הנוגעות למגוון רחב של נושאים הקשורים לצדדים ולמשפחה. אחד הנושאים החשובים ביותר הוא הסדרת זמני שהות עם הילדים, מקום מגורים, מוסדות לימוד, הסדרת זמני שהות של הילדים עם כל אחד מההורים, מנגנון קבלת החלטות חשובות הנוגעות לילדים בענייני בריאות וחינוך.

נושאים מרכזיים נוספים כוללים חלוקת רכוש (נכסי נדל"ן, כלי רכב ריהוט, תכשיטים, וחסכונות, זכויות פנסיוניות, שווי עסק, אופציות ומניות וחשבונות בנק,  חובות והלוואות, סכום מזונות ומדור של הילדים. ההסכם עשוי גם לעסוק בנושאים ספציפיים יותר כמו בעלות על חיות מחמד, הסדרים לחופשות וכללים לתקשורת בין בני הזוג.

עורך דין הסכם גירושין

 

להלן מקצת הנושאים המוסדרים בהסכם גירושין:

  • משמורת והסדרי ראייה הסכם הגירושין כולל מי יהיה ההורה המשמורן שיקבל חזקה על הילדים, הכוונה שיהווה המטפל העיקרי בילדים, ובאיזו תדירות יפגוש ההורה השני את הילדים כולל הסדרי לינה מפורטים. יש לציין כי הסדרי הראייה והמשמורת יכולים להשתנות בעתיד ויקבלו ביטוי בהסכם.

 

  • חגים וחופשות עם הילדים בהסכם גירושין יש להסדיר את חלוקת החגים והחופשות בין ההורים, אני דואגת להוסיף לחוזה נספח "טבלת חגים" המפרט את חלוקת החגים והחופשות, דבר שמונע ויכוחים מיותרים. כמו כן, רצוי להסדיר את נושא הנסיעות של הקטינים לחו"ל וחידוש הדרכונים של הילדים.
  • מזונות ילדים – בהסכם הגירושין בני הזוג מסכימים ביניהם על גובה המזונות שישולמו לילדים מדי חודש. בהתבסס על הוצאות החודשיות ורמת ההכנסה של בני הזוג. מזונות ילדים כוללים את כל הוצאות הילדים השוטפים ובנוסף הוצאות מדור (מגורים) הילדים יכולים להגיש תביעה עצמאית למזונות לאחר שהסכם בגירושין נחתם בהתאם לנסיבות ולצרכים.
  • חינוך הילדים  בהסכם הגירושין יש לציין מהו אופי החינוך שיינתן לילדים ( ממלכתי – דתי, חילוני) נושא זה עלול להיות בעייתי במידה שאחד מבני הזוג משנה לחלוטין את אורח חייו.
  • ענייני רכוש – ההסכם מסדיר את חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג. החלוקה כוללת את הזכויות שבני הזוג צברו במהלך שנות חייהם המשותפות (כולל פנסיה, קרנות השתלמות קופת גמל, פיצויים וכו').
  • מקום מגורים– מקובל לציין בהסכם את מקום המגורים של הילדים ושל ההורה הלא משמורן ואף מומלץ לקבוע את המרחק המקסימאלי שאליו יוכל הורה לעבור להתגורר עם הילדים.

הליך הגירושין ועריכת הסכם גירושין

הליך הגירושין הינו אחד מהמשברים החשובים אותו מנהלים בני הזוג בחייהם, ויש לו השפעה מכרעת על המשך החיים של המשפחה כולה  ועל ההיבט הרגשי, הכלכלי. הליך גירושין מערב רגשות אינטימיים, אישים לצד היבט משפטי מורכב ומקיף הצופה פני עתיד שיאפשר לצדדים להתנהל על פיו, אשר כולל מנגנוני קבלת החלטות ופתרונות במצבים של  מחלוקות בין הצדדים. טעויות או השמטות בהסכם גירושין יכולות להוביל לפנייה לערכאה משפטית אשר תכריע בנושא ומכאן שיש לכך השלכות משמעותיות וארוכות טווח.

עורך דין המתמחה בדיני משפחה יכול לעזור להבטיח שההסכם מנוסח היטב, עונה על הדרישות המשפטיות ומגן על האינטרסים של הצדדים.

 לרוב מי שעורך הסכמי גירושין או מנהל ההליך גירושין הינו עו"ד המתמחה בדיני משפחה, המכיר את החוק והפסיקה הקיימת.

ישנם מקרים, בהם בני הזוג מחליטים להיפרד בהסכמה ומגיעים בעצמם להסדרי הפרידה או בסיוע של מגשר גירושין או עו"ד המתמחה בדיני משפחה.

הסכם גירושין מאגד בתוכו נושאים צופי פני עתיד וחשוב מאוד שיהיה מנוסח כראוי ויכלול מנגנונים שונים, על מנת להבטיח כי האינטרסים והצרכים שלכם ישמרו ומתן פתרונות מחוץ לכותלי בית המשפט.

מכאן כי הסכם גירושין מקיף הכולל מנגנונים לפתרון סכסוכים ואת כלל הנושאים הוא מעיין "הסכם ביטוח"  המגן עליכם כי בעתיד לא תצטרכו לפנות לביהמ"ש.

לקוחות רבים פונים אל משרדי בבקשה להגיש תביעה לביטול הסכם גירושין וזאת עקב ניסוח בעייתי, ניסוח לא ברור המאפשר לכל צד לפרש אחרת את הכתוב, אי ציון נושאים מסויימים, כל אלה מצריכים פנייה לבית המשפט על מנת שיפסוק וייתן הכרעה בנושא.

לדוגמא : הסכם שלא כולל מה בנוגע להוצאות חריגות, חינוך ובריאות. מי יישא בעלות הטיפול? האם באופן שווה? האם בהתאם לפערי ההשתכרות? האם הוצאה רפואית מסויימת נחוצה? מי קובע האם ההוצאה נחוצה? מה לגבי נטילת תרופות לקשב וריכוז? חיסונים, מה עם צד אחד מתנגד? מעבר מגורים? אפשרי? לאיזה מרחק? שיעורים פרטיים? קביעת מנגנונים לפתרון סכסוך? ללא ספק הסכם מקיף יכול למנוע מבני הזוג מאבקים ופניות לבית משפט במקרה של אי הסכמה.

מה קורה אם בני הזוג אינם מצליחים להגיע להסכמות?

במקרים שבהם בני הזוג מתקשים להגיע להסכמה על תנאי הסכם הגירושין, ישנן מספר אפשרויות:

1.      הליך גישור – אחת הגישות הנפוצות היא הליך גישור, שבו מגשר ניטרלי מסייע לבני הזוג לנהל משא ומתן ולהגיע להסכמות. המגשר אינו מקבל החלטות עבור הזוג, אלא מנגיש את המידע, מציע אפשרויות, ומנסה לסייע להם לגשר על הפערים תוך עידוד תקשורת פתוחה וכנה.

2.      הליך משפטי – כאשר הגישור מופסק, לא צלח, או במקרים של אלימות קשה, או חוסר עניין להגיע להבנות ולפשרה, אין מנוס מלהגיש כתב תביעה לערכאה משפטית. במצב זה, כל צד מציג את טיעוניו בפני שופט, שמקבל החלטות מחייבות לגבי הסוגיות השנויות במחלוקת. למרות שהתדיינות יכולה להיות הכרחית במקרים מסוימים, היא נוטה להיות יקרה יותר, לוקחת יותר זמן ומעניקה לבני הזוג שליטה מועטה יותר בתוצאה מאשר הגעה להסכם הדדי.

כיצד מתייחסים הסכמי גירושין לנושא מזונות ילדים?

הסכמי גירושין בישראל כמעט תמיד כוללים הוראות הנוגעות למזונות ילדים, שהם תשלומים המיועדים לספק תמיכה כספית לילדים לאחר גירושי ההורים. בישראל, החובה לספק מזונות לילדים מעוגנת בחוק והיא חלה על שני ההורים, כאשר ברוב המקרים האב נושא בחלק גדול יותר של נטל התשלומים.

סכום מזונות הילדים נקבע בדרך כלל בהתאם להלכת השעה הנוהגת בבתי המשפט לענייני משפחה, תוך התחשבות בגורמים כמו גילאי הילדים, צרכיהם, יכולת ההשתכרות של ההורים ורמת החיים אליה הורגלו. חשוב לציין כי על אף שבני זוג יכולים להגיע להסכמות בעניין גובה דמי המזונות במסגרת הסכם הגירושין, הסכמות אלו כפופות לביקורת של בית המשפט, הבוחן אם הן תואמות את טובת הילדים ועומדות בקריטריונים שנקבעו בפסיקה.

האם הסכם גירושין יכול להכיל הוראות לגבי אופן גידול הילדים?

כן, הסכמי גירושין מתייחסים בדרך כלל למגוון היבטים של גידול ילדים, מעבר לנושאים הבסיסיים של משמורת וזמני שהות. למשל, ההסכם עשוי לפרט כיצד יתקבלו החלטות חשובות הנוגעות לחינוך, בריאות ופעילויות חוץ של הילדים. בני זוג יכולים גם לכלול בהסכם הוראות ספציפיות יותר לגבי גידול הילדים, כמו כללים לגבי משמעת, דת, חשיפה למדיה או זמן מסך. מטרת הוראות אלו היא ליצור עקביות וסטנדרטיות בין הבתים, ולמזער את הקונפליקט על ידי הבהרת הציפיות מראש. יחד עם זאת, חשוב שההסכם יהיה גמיש מספיק כדי להסתגל לנסיבות המשתנות וצמיחת הילדים.

כיצד מתייחס הסכם גירושין לחלוקת נכסי פנסיה וחיסכון לפרישה?

חלוקת נכסי פנסיה וחסכונות לפרישה יכולה להיות אחת הסוגיות המורכבות והשנויות במחלוקת ביותר בהסכם גירושין. בדרך כלל, כל הנכסים שנצברו במהלך הנישואין, כולל פנסיה, נחשבים לרכוש משותף הכפוף לחלוקה במקרה של גירושין.

קיימות שיטות שונות לחלוקת נכסי פנסיה, כולל:

א. "חלוקה מידית", שבה הנכסים מחולקים באמצעות העברה בין חשבונות הפנסיה של בני הזוג.

ב. הקצאת אחוז מסוים מתשלומי הפנסיה העתידיים של בן הזוג לבן הזוג השני.

ג. קיזוז ערך נכסי הפנסיה כנגד נכסים אחרים בחלוקת הרכוש.

הסכם גירושין צריך להיות מנוסח בשפה משפטית ומותאם למשפחה הייחודית ולסוגיות הספציפיות והמורכבות של בני הזוג, הוא צריך להיות הוגן כלפי שני בני הזוג, מקצועי ומדויק ולכלול את כל המצבים והתרחישים האפשריים. הסכם גירושין מטרתו לקבלת פסק דין בעל תוקף משפטי מחייב שבאמצעותו יוכלו בני הזוג לפנות לבית הדין הרבני לקבלת גט ולהמשיך בדרכם החדשה.

ניתן לפנות למשרד עו"ד גליה כהן בכל שאלה או לתאם פגישת היכרות ראשונה ללא עלות