איך, מתי ומה לספר לילדים ?
החלטתם להתגרש הגיע הרגע לספר לילדים, מה אומרים ? מתי ? ביחד? לחוד ?
הורים צריכים לספר לילדיהם בכל גיל, על השינויים שיתרחשו במשפחה.
הילדים מודעים למתחים ולאווירה בבית והם מרגישים חוסר וודאות וחרדה.
העיתוי המתאים לספר לילדים תלוי בגילאים, בנסיבות ההחלטה ובמועד של הפרידה בפועל.
ילדים נוטים לחשוב על המשמעות המעשית של ההחלטה לגביהם : האם זה בגללי ? איפה אגור ? מי ידאג לי ? מתי אראה את ההורים ? האם אעבור דירה ?
למרות הקושי העצום בהתמודדות זו, שיתוף הילדים הוא צעד זה בלתי נמנע. ועל כן יש לתכנן מראש את השיחה, מומלץ ביחד או בתיאום בכדי שהגרסה תהייה אחידה.
המטרה שהילדים יקבלו זאת בהבנה תוך מזעור נזקים. מחקרים מצביעים כי ילדים חוששים בעיקר מהמלחמות, מהמאבקים ומהמתח שישרור בין ההורים. כך שאם אתם מתכננים להיעזר בגישור ספרו לילדים על ההליך על מנת להפיג את חששותיהם.
להלן מספר כללי זהב
- תספרו לילדים על הפרידה רק אם אתם בטוחים בהחלטתכם להתגרש.
- רצוי להודיע לפני סופ"ש או חופשה, על מנת שתוכלו להיות עימם, לענות לשאלות ולהעניק להם תמיכה ובטחון.
- יש לכנס את הילדים בסלון, עדיפות ששני ההורים יהיו נוכחים, כשכל אחד מספר בתורו על ההחלטה. במידה ואין אפשרות לנוכחות שני ההורים יש לדאוג לתיאום בהעברת המסר.
- רצוי להציג את המצב כהחלטה משותפת ולהימנע בהטחת האשמות אחד כלפי השני. הדבר מעמיד את הילדים בתחושת אי נעימות ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך. כעס והאשמות כלפי ההורה השני הם מכשול ליחסים בן הילדים לאותו הורה.
- חשוב להדגיש עד כמה הילדים אהובים ואין להם כל אחריות להחלטה. ואין כל קשר בן הפירוד להתנהגותם, ילדים קטנים נוטים לראות את עצמם במרכז העולם ולהרגיש שהם אשמים במצב שנוצר. הפרידה היא בין שני ההורים והם תמיד ימשיכו להיות דומיננטיים בחייהם, לאהוב, לדאוג לכל צרכיהם.
- חשוב לספר בכלליות על הסיבה לדוגמא:
- אמא ואבא כבר לא מסתדרים בינהם ולא רוצים לחיות ביחד עם המריבות והכעסים.
- אמא ואבא כבר לא מאושרים ביחד.
- אמא ואבא כבר לא אוהבים ורוצים לגור לבד.
- לאמא/אבא יש חבר/ה חדשה.
- כדי שיהיה שקט בבית לטובת כולם החלטנו להיפרד.
7. גם אם הפירוד לא נעשה בהסכמה מלאה , והצעד הינו חד צדדי, למרות המורכבות הרגשית יש לפשט את ההסבר ולהתאימו לגיל הילד. קל יותר לילדים לקבל את ההחלטה כשהיא משותפת. כך מונעים מצב של צידוד בצד אחד והגדרת הורה "טוב" הורה "רע"
8. יש להדגיש ולומר שההחלטה היא סופית שלא תהיה להם ציפייה שתחזרו להיות ביחד. מניסיון הילדים מנסים בדרכים רבות להשפיע על ההורים לחזור בהם מהחלטתם ועלכן חשוב ללבן את הנושא בכדי למנוע אכזבה.
9. יש לספר לילדים על השינויים שיחולו בחייהם : מעבר דירה, עזיבת הורה אחד, מיקומם בבית החדש, אחריות הורית, הסדרי ראיה ועוד'
10. לאפשר להם לספר לחברים, קרובים רצוי להדגיש בפניהם שזה לא סוד ואף לא בושה, כך יוכלו לספר לשתף ולא להרגיש לבד עם המצב.
11. תגובת הילדים משתנה ויש להתאים את התנהגותכם למצב – ישנם ילדים שמגיבים בפאניקה, בכי, נסו להרגיע לחבק ולומר כי מותר לבכות, זה אכן מצב רגיש ועצוב וייקח זמן ועד שייתרגלו למצב החדש. במצב של ילדים ששואלים שאלות שונות – יש לענות באופן כללי תוך הפגנת בטחון וחזרה על אהבתכם כלפיהם וששניכם תהיו תמיד בשבילם.
12. אפשרו לילדים לשאול שאלות ולדבר איתם בכל עת שירגישו צורך.
13. הזמינו חברים או קרובי משפחה בימים שלאחר ההודעה שיהיו מוקפים בחברים.
14. ספרו כי יש עוד משפחות שההורים נפרדו והם מאושרים.
15. קראו יחד ספר או מאמר בנושא. להלן רשימת ספרים מומלצים :
- אבא ואמא של טל נפרדים, שולה מודן, איורים: אורה איל, הוצאת מודן, 1991.
- נמרוד גם וגם, איציק יושע, עם עובד, 2002.
- כל אחד והמשפחה שלו, יהודה אטלס ויעל משעלי, ראשית.
- לאמא יש חבר חדש, דפנה חלף, איירה: רוני קורץ, ביתן הוצאה לאור, 1993.
- זה לא סוף העולם/ ג'ודי בלום (1986)
- אלכס לרנר, דפי ואני/ גילה אלמגור (2002)
- כולם כבר יודעים / אורית רז (1990)
16. רוב הילדים שהוריהם מתגרשים חווים משבר רגשי במשך חצי שנה מיום הפירוד. רובם מתגברים עם הזמן, כל ילד בקצב שלו, עליכם להיות עירניים להתנהגות הילדים ובמידת הצורך להסתייע בפסיכולוג ילדים.
17. הורים המעוניינים להקל על הילדים את משבר הגירושין, רצוי שיסדירו את הגירושין בדרכי שלום, בהסכמה בסיוע מגשר שיסייע להורים להגיע לפתרונות המתאימים למשפחה ויאפשרו להורים לתפקד ביחד לטובת הילדים תוך צמצום נזקים והמשך שגרת חיים הולמת.
אשמח להפגש איתכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות !